Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Izlog
KRUG PAKLA (Circle of Hell) - Milan Dašić
Close

KRUG PAKLA (Circle of Hell) - Milan Dašić

KRUG PAKLA (Circle of Hell) - Milan Dašić
  Velika slika

Milan Dašić
279 strana
latinica
16.5 x 23.5 cm
srpski i engleski
tvrde korice

U knjizi su nabrojena i dokumentovana jeziva stradanja srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, ali je težište na logoru Jasenovac, Kozari, streljanju u Kragujevcu i ustaško-nemačkim zločinima u Sanskom Mostu gde je ubijeno 5.500 nevinih ljudi. (Šušnjar). 

- Fabrika smrti u Jasenovcu odnosila je živote nevinih ljudi od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. godine, kad je poslednja grupa od preko 1.000 jasenovačkih logoraša krenula u očajnički proboj ka slobodi, jurišajući na ustaške bunkere, mitraljeska gnezda i bodljikavu žicu.

Nažalost,  na slobodu je izašlo svega 88 logoraša, dok su druge pokosili ustaški zlikovci - navodi se u knjizi koja je štampana na srpskom i engleskom jeziku.

U knjizi se podseća na brojna zloglasna stratišta (Korita, Čavaš, Strujići, Jame Kapavice, Ržani Do, Bivoplje Brdo 1 i 2, Prebilovci, Šurmanci, Suhača, Koprivnici, Suvi do, Prolog, Golinjevo, Čelebić, Donji Rujani, zatim brojne jame bezdanke u Lici, Kordunu i Bosni i Hercegovini), gde su na desetine hiljada nevinih ljudi, žena i dece ubijani na najsvirepiji način, a fotografije i pisma koja su slali osuđenici na smrt izazivaju jezu. Naročito pisma onih koji su stradali u Kragujevcu kad je nemačka soldateska za jednog nemačkog vojnika streljala stotinu Srba, skupljajući ih nasumično, bez ikakvih kriterijuma i krivice.

 - Na prostoru opštine Bosanska Dubica, koja je najviše stradala u Drugom svetskom ratu 20 godina nije bilo regruta za vojsku, jer su sva srpska i jevrejska muška deca ubijena. To najbolje govori o stravičnim razmerama i nastojanjima ustaša da prostor etnički očiste i pobiju sve što je srpsko, jevrejsko, romsko i antifašističko - citirane su u knjizi reči Milorada Dodika iz razgovora sa ministrom izraelskih spoljnih poslova Avigdorom Libermanom koji je kompleks Jasenovac-Donja Gradina posetio 2011. godine.  

Ćutanje

- Krajem aprila 1945. ustaše su izvršile poslednji pokolj u Jasenovcu, spalili deo arhive i mirno se povukli, a jedinice NOVJ tek 2. maja 1945. su ušle u Jasenovac. Zatekli su gradinske i jasenovačke poljane prekrivene leševima, a iz masovnih grobnica je tekla krv. Svi objekti logora su ostali, izuzev drvene konstrukcije koja je izgorela. Od tog vremena počinje jasenovačka tišina i brisanje tragova ustaškog genocida - navodi se na strani 90. knjige "Krug pakla".


Cena: 16,90 EUR
 
Komada:


Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti