Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Knjige
SVAŠTARA ESTER JOVANOVIĆ - Marija Šajkaš
Close

SVAŠTARA ESTER JOVANOVIĆ - Marija Šajkaš

SVAŠTARA ESTER JOVANOVIĆ - Marija Šajkaš
  Velika slika

Marija Šajkaš
196 strana
latinica
16,5 x 21 cm
srpski


Ovo delo u potpuno novoj perspektivi oživljava svakodnevicu Beograda i Njujorka krajem 30tih godina dvadesetog veka. Roman uvodi čitaoca u svet realnih istorijskih ličnosti, muzike, umetnosti, kulture i politike koji se prepliću kroz dve epohe obeležene društvenim potresima, ratovima i emigracijom.

Prateći živote, razmišljanja i promene dve mlade žene, Amerikanke koja se pre više od pola veka otisnula iz Njujorka put Beograda, i Beograđanke koja se upravo sprema da emigrira u Njujork, književnica je roman posvetila svima onima koji su se iselili ili se spremaju da se isele iz domovine. Sama tema kojom se ovo delo bavi svrstava ga u relativno novi žanr u srpskoj literaturi, takozvanu – imigrantsku literaturu.

Međusobno isprepletene sudbine u romanu Marije Šajkaš o umetnosti i muzici sasvim sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

Početkom devedesetih u Beogradu, uspešna mlada pijanistkinja Rajna očekuje poziv za nastavak studija muzike na "Džulijardu" u Njujorku. Pred oproštajni nastup na "Kolarcu", prijatelj joj poklanja stari klavir marke "Stenvej" koji je do tada stajao zaboravljen u skladištu. Čisteći prelepi instrument, Rajna pronalazi pismo zapleteno u klavirskim žicama. Sadržaj pisma obavezuje Rajnu da pronađe osobu kojoj je pismo upućeno, Amerikanku po imenu Ester, o kojoj jedino zna da je takođe bila pijanistkinja i da je, po svemu sudeći, iz Njujorka emigrirala u Beograd.

Tako se sudbine dve žene i dva grada, Beograda i Njujorka međusobno prepliću i roman "Svaštara Ester Jovanovič" nam nedvosmisleno pokazuje koliko nas istorijske, geografske i kulturološke razlike zapravo spajaju.


Cena: 14,90 EUR
 
Komada:


Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti