Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Izlog
VELIKI RAT
Close

VELIKI RAT

VELIKI RAT - Aleksandar Gatalica
  Velika slika

Aleksandar Gatalica
485 strana
latinica
14,5 x 20,5 cm
srpski


"Veliki rat" počinje kada na obdukcioni sto doktora Mehmeda Graha u Sarajevu stižu tela nadvojvode Franca Ferdinanda i njegove supruge.
Osnova romana je dokument, sve ostalo je čista književnost, o vremenu koje su njegovi istinski učesnici učinili prelomnim. Kao što ovaj roman književni junaci čine velikim.
"Roman ima više od 70 likova, geografski gledano od Edinburga u Škotskoj do Odese u ruskom carstvu i od krunisanih glava, vojskovođa, feldmaršala do kelnera, atentatora i prevratnika", ističe autor Aleksandar Gatalica.
Među istorijskim ličnostima su kralj Petar Prvi, Mata Hari - najpoznatija špijunka Prvog svetskog rata, Fon Bojna, feldmaršal austrougarske vojske, poreklom Srbin, Gijom Apoliner, pesnik i heroj.
I izmaštani junaci kao da su postojali - Liza Cestjuhin, ruska bolničarka, Hans Diter Uis, najpoznatiji Don Đovani Prvog svetskog rata i mnogi drugi.
Ako govorimo o najupečatljivijim karakterima od istorijskih ličnosti svakako treba pomenuti sunovratnu sudbinu divnog starca Petra Prvog Karađorđevića.
Što se izmaštanih likova tiče, teška sudbina prati život Mehmeda Jildiza, trgovca orijentalnim i evropskim začinima, koji je u velikom ratu izgubio svih pet pomoćnika, jednog za drugim.
Na početku priče o svakom junaku stoji kojim događajem je za njega Veliki rat počeo.

Cena: 14,90 EUR
 
Komada:


Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti