Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Izlog
OD AGRESIJE DO TRIBUNALA
Close

OD AGRESIJE DO TRIBUNALA


  Velika slika

General Miloš Đošan
460 strana
ćirilica
18 x 24.5 cm
srpski
tvrde korice

Knjiga predstavlja zbirni i hronološki prikaz događaja na teritoriji bivše SFRJ u periodu od 1990. godine do 2010. viđenih okom učesnika i svedoka tih događaja. Ona prati sudbinu oficira JNA, potpukovnika, komandanta raketne jedinice Protivvazdušne odbrane na aerodromu Batajnica, koji se polovinom 1990. godine dobrovoljno prijavljuje za komandanta vojne kolone, koja po odluci Predsedništva SFRJ izvlači raketnu jedinicu PVO iz Slovenije gde pripadnici Teritorijalne obrambe Slovenije ubijaju nenaoružane vojnike JNA. U opštem nesnalaženju državnog i vojnog rukovodstva, on bezbedno izvlači jedinicu u Beograd, a ubrzo, po istom osnovu i istom zadatku odlazi u Mostar.

Autor na potresan i kritičan način opisuje sudbine porodica svojih kolega oficira, izdanih od naroda uz koji su živeli, države koja im je upućivala nejasne i zbunjujuće komande, a često i od sopstvenih porodica, samo zbog toga što pripadaju drugoj naciji. Smešteni u zajedničke prostorije, u pretrpanim kasarnama širom Srbije, oni i njihove porodice predstavljaju najveće žrtve razbijanja SFRJ.

Početkom 1993. godine, autor knjige je postavljen na dužnost komandanta raketne jedinice PVO na aerodromu Priština, što predstavlja njegov prvi susret sa KiM, koje od tog trenutka postaje neraskidivi deo njegovog bića.

Nakon agresije NATO na Republiku Srpsku Krajinu 1994. godine, na svoj zahtev odlazi u sastav Srpske Vojske Krajine, gde aktivno učestvuje u odbrani srpskog naroda. Nakon privremene okupacije teritorije Republike Srpske Krajine, prijavljuje se u sastav Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Republike Srpske, pručava njihova borbena iskustva, što će biti od presudnog značaja za njegovo komandovanje jedinicom PVO u toku NATO agresije na Kosovu i Metohiji.


Cena: 20,90 EUR
 
Komada:


Vezani proizvodi

HRVATSKA OLUJA - DOKUMENTI


RAT I RIJEČ


SREBRENICA kako se zaista zbilo/SREBRENICA wie es wirklich war

Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti