Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Izlog
TRILOGIJA - KNEŽEVINA SRBIJA, KRALJEVINA SRBIJA I GDE CVETA LIMUN ŽUT
Close

TRILOGIJA - KNEŽEVINA SRBIJA, KRALJEVINA SRBIJA I GDE CVETA LIMUN ŽUT


  Velika slika


DVD
minut(a)
3 disk(a)
srpski

Nenad Jezdić - Nebojša Glogovac - Petar Kralj - Nataša Ninković - Milica Milša - Dragoslav Ilić - Vojin Ćetković - Miki Krstović - Branislav Tomašević - Nebojša Kundačina - Sloboda Mićalović - Nebojša Ilić - Tihomir Stanić - Milenko Zablaćanski - Miodrag Fišeković - Voja Brajović - Predrag Ejdus - Dragomir Čumić - Irfan Mensur - Zoran Cvijanović - Hana Jovčić- Miodrag Radovanović

Tri filma na 3 DVD-a iz igrano-dokumentarnog serijala Zdravka Šotre.

"Kneževina Srbija"

Radnja filma je smeštena u prvih 7 decenija XIX veka, u kojima se stvarala i učvršćivala država, a time i istorijska sudbina. Prikazano je kako se srpski narod dugo i teško sam oslobađao, kroz dva ustanka, i kako je potom teško sticao priznanje svoje slobode i međunarodno priznanje prava da ima svoju državu. Film je sniman u Beogradu, Topoli, Orašću, Takovu i Kragujevcu, uz korišćenje brojnih dokumenata, umetničkih slika, crteža, kao i prvih fotografija načinjenih u Srbiji.

"Kraljevina Srbija"

Posle ubistva Kneza Mihaila, na srpski presto dolazi malodobni Milan. Njegova epoha se pamti po srpsko-turskim ratovima, koji će dovesti zemlju do pune nezavisnosti. Srbija postaje kraljevina, a Milan naš prvi kralj, posle Kosova. Loša vladavina njegovog sina Aleksandra, dovela je do atentata 1903. godine, kojim je dinastija Obrenovića nestala sa scene. Na srpski presto dolazi Karađorđev unuk Petar. Za vreme njegove vladavine Srbija se zadivljujuće brzo ekonomski uzdiže, vodi dva pobedonosna Balkanska rata i potpuno isteruje Turke sa svoje teritorije.

"Gde cveta limun žut"

Krajem 1915. godine, u drugoj godini Prvog svetskog rata, početog napadom moćne Austrougarske carevine na malu Kraljevinu Srbiju, srpski narod, njegova vojska i država našli su se pred najvećim iskušenjem u ukupnoj svojoj istoriji. Na Srbiju su krenule združene armije carevina Austro–Ugarske, Nemačke i Bugarske. Braneći svaki put, svako brdo, svaku rečicu, kad su svako selo, svaka zaravan, svaki prevoj postajali istorijske kote, Srbija se, uzdajući se u pomoć saveznika, s vojskom, državnim ustanovama i silnim izbeglim narodom našla na Kosovu, preostalom slobodnom delu svoje teritorije. Tu je svaka dalja borba postala nemoguća, pa su se srpska vlada i srpska Vrhovna komanda, izbegavajući kapitulaciju, odlučile za jedini, sudbonosan, ali u isto vreme i časni poduhvat da srpska vojska, srpska država i dotle izbegli narod napuste svoju državnu teritoriju i da se u više pravaca, po najvećoj zimi, povuče preko neprohodnih gudura Arbanije i preko dela besputne južne Crne Gore ka Jadranskom moru, u susret saveznicima. I srpski narod i srpska vojska bili su iscrpljeni, na ivici ljudskih snaga, izgladneli i slabo odeveni. Bio je to jedinstven poduhvat u istoriji, da jedna država ode u emigraciju. Bilo je to nezapamćeno spašavanje nacionalne časti, veličanstveno po poduhvatu i po velikim žrtvama strašno. Najstrašnije u I Svetskom ratu. Mučeništvo srpskog naroda u marševima za opstanak naroda I njegovo oslobođenje steklo je divljenje slobodnog sveta za Srbiju i Srbe.
Došavši saveznicima na Krf, Srbi su sve svoje patnje saželi u pesmu čežnje Tamo daleko. Ovaj stradalni srpski podvig od pre devedeset godina tema je ovog filma.

Pogledajte odlomak iz filma "Gde cveta limun žut":

 

 


Cena: 9,90 EUR
 
Komada:


Vezani proizvodi
BALKANSKE USPOMENE Vasilij Štrandman

BALKANSKE USPOMENE

Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti