Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Izlog
TAJNE OSTROŠKOG BLAGA
Close

TAJNE OSTROŠKOG BLAGA


  Velika slika

Budo Simonović
300 strana
ćirilica
14.5 x 22.5 cm
srpski
Tvrde korice

Ova knjiga je odgonetnula brojne zagonetke iz zlog ratnog proleća 1941 godine, vezane za zbivanja u Nikšiću kao poslednjoj odstupnici jugoslovenskog kralja i vlade pred najezdom okupatora i naročito u Ostroškom svetilištu, silom pretvorenom u ratnu prestonicu i pozornicu haosa i bežanije, na kojoj se odigrao završni čin propasti prve jugoslovenske države.
"U Službi državne bezbednosti Crne Gore, pod brojem 299-1-3587, čuva se pozamašan dosije arhimandrita Leontija (Mitrovića), nekadašnjeg igumana i upravitelja manastira Ostrog, čoveka čije je ime ušlo u istoriju propasti bivše Jugoslavije i njene kapitulacije, aprilskih dana 1941. godine, kada je Ostrog nakratko bio poslednja prestonica i utočište jugoslovenske vlade i kralja Petra Drugog Karađorđevića pred njihovo bekstvo iz okupirane zemlje.
Taj dosije sadrži i krije ključne tajne o onome što se tih mučnih dana, tog zlog proleća, zbivalo pod ostroškim gredama.
Krije, pored ostalog, i priču, delić istine o stvarnoj sudbini ogromnog blaga jugoslovenske države i kraljevskog dvora, jer je, što milom, što silom, ovom, tada šezdesettrogodišnjem duhovniku, palo u deo da to blago spasava i krije pred najezdom osvajačkih fašističkih legija, ali i svih drugih na blago pohlepnih, namnoženih u vrtlogu stravične ratne kataklizme koja se četiri godine širila svetom..."


Cena: 12,90 EUR
 
Komada:


Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti