Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Knjige
PUKOVNIKOV OTKAZ KRVAVOM KOMANDANTU - Miloševićevo srljanje na mač NATO alijanse
Close

PUKOVNIKOV OTKAZ KRVAVOM KOMANDANTU - Miloševićevo srljanje na mač NATO alijanse

PUKOVNIKOV OTKAZ KRVAVOM KOMANDANTU - Miloševićevo srljanje na mač NATO alijanse Dragan Vukšić
  Velika slika

Dragan Vukšić
223 strana
latinica
14 x 20 cm
srpski


Knjigu, pod nadnaslovom - Vojska i Kosovo, mogao ja da napiše samo neko ko je pre toga učinio sve što je znao i umeo da upozori vojni vrh i rukovodstvo države na pogubno srljanje u sukob sa NATO. Vukšić svedoči i o susretima sa Miloševićem, o njegovim odlascima u Hag na mirovne pregovore, sa kojih se očigledno vraćao bez pouke, jer da je bilo koga uvažavao, ne bi tamo završio. Autor je oporim činjenicama razgolitio ulizički karijerizam dela vojnog vrha koji je, hraneći Miloševića 'slavom vrhovnog komandanta', gurao narod i vojsku u nesreću i mimo tokova evropske i svetske konsolidacije.
Napomena napisana uz vojničku biografiju Dragana Vukšića da 'ume da misli svojom glavom, ali ne ume da pravi kompromise', kao da je predodredila celu njegovu karijeru, pa i sudbinu. Sa najvišim vojnim školama i bogatim iskustvom u vojnoj politici i diplomatiji, i u činu pukovnika, stigao je do mesta načelnika Uprave za Medjunarodnu vojnu saradnju. Prethodno je bio i vojni izaslanik u Nemačkoj i Holandiji.
Sve to založio je u čvrstu rešenost da se jedino upornim kazivanjem istine i činjenica, ma kako one bile poražavajuće i neprijatne, državno i vojno rukovodstvo moraju suočiti sa stvarnim stanjem, sa opasnostima, zabludama i rizicima.
U vodećim krugovima armije i vrhu države Vukšić je doživljavan kao osoba koja remeti idilu, koja atakuje na nečiju vlast i privilegije, pa otuda i progon i osveta, do oduzimanja svih činova.
Boreći se i izvan vojske za istinu, Vukšić se našao u redovima PDS (Pokreta za demokratsku Srbiju), gde je član predsedništva Stranke. U redovima DOS dao je značajan doprinos 'dogadjanju 5. oktobra'. Sada je poslanik u Skupštini Srbije.
- Oni isti koji su mu skidali činove, koji su ga pljuvali i blatili, polizali su sve što su rekli, pokušavajući da zadrže svoje pozicije i položaje u vojsci - kaže urednik ove knjige Dušan Milovanović. - Najprepoznatljiviji medju njima je upravo Nebojša Pavković, koji bi rado i novom predsedniku prišio činove 'vrhovnog komandanta'. Srećom, njemu tako nešto ne treba.

'U službi istine
Dragan Vukšić, bivši vojni izaslanik u Briselu i član našeg pregovaračkog tima u Dejtonu, objavio je knjigu “Pukovnikov otkaz krvavom komandantu” u kojoj je opisao svoj razlaz sa politikom Slobodana Miloševića, zbog čega je i napustio Vojsku Jugoslavije. U ovom delu on analizira režim i ljude koji su za dobro obavljanje dužnosti smatrali saopštavanje vođi samo ono što želi da čuje.
O svojoj knjizi Vukšić kaže:”Voleo bih da je nikada nisam napisao, da za nju nije bilo razloga. O svemu o čemu sam pisao pre toga sam odgovorno i duboko razmislio, sa željom da svoju istinu učinim delom opšte, zajedničke istine.” Iako smatra da je za sve što nam se desilo Slobodan Milošević najodgovorniji, ističući da je njegova najveća mana autoritarnost, Vukšić naglašava da “nije sve počelo u njegovo vreme” kao i to da su naše zablude duboke i da su izvor svih naših zala, dok su naša saznanja o svetu parcijalna i iskrivljena.'
(NIN, 26.07.2001.)

'Predstavljena knjiga Dragana Vuksica
Beograd - Knjiga 'Pukovnikov otkaz krvavom komandantu', autora Dragana Vuksica, penzionisanog pukovnika VJ i funkcionera Pokreta za demokratsku Srbiju, predstavljena je juce u Tanjugovom medjunarodnom press centru. Kao ucesnik dogadjaja i svedok vremena u kome je eskalirala jugoslovenska kriza, Vuksic ovim delom u izdanju preduzeca 'Nida' podseca na upozorenja koja je pred pocetak sukoba sa NATO uputio tadasnjem vojnom i drzavnom rukovodstvu, svedoci o susretima sa bivsim predsednikom SRJ Slobodanom Milosevicem i 'cinjenicama dokazuje da je postojala i druga mogucnost'.
- U eselonu odvaznih koji su doprineli da se otrgnemo od propadanja je i Dragan Vuksic. On je vec dve godine znacajan oslonac slobodne stampe, odgovorno i smelo reaguje na vodjenje masa preko trnja, zamahivanje vojskom i zveckanje oruzjem. Oni isti koji su mu skidali cinove, pljuvali ga i blatili, polizali su sve sto su rekli pokusavajuci da zadrze svoje polozaje u vojsci, rekao je, izmedju ostalog, Dusan Milovanovic, urednik izdanja. Vojin Dimitrijevic, direktor Beogradskog centra za ljudska prava, ocenio je da Vuksicevo svedocanstvo 'ostaje dragoceno jer su glasovi o nasim zabludama bili retki'. 'Definisanje zabluda i suocavanje s njima, za buducnost je mozda mnogo vaznije od kaznjavanja krivaca. Zablude, medjutim, jos traju, mnogo je onih koji bi hteli da se silom vrate na neka zauvek izgubljena mesta. Vuksicu, zato, jos predstoje teske bitke', zakljucio je Dimitrijevic.
Bivsi nacelnik GS VJ general Momcilo Perisic istakao je da je Vuksic 'davno spoznao da se vojni vrh mora suprotstaviti odlukama drzavnog rukovodstva koje su stetne po interese gradjana', kao i da je svojim istupanjima 'pomogao mnogim oficirima da se ponasaju u skladu sa obavezama'. 'Njegov doprinos je i dalje veliki u smislu uticanja na kontrolu vojske', dodao je Perisic.
Autor Dragan Vuksic naglasio je da je svakom stavu iznetom u knjizi sa nadnaslovom 'Vojska i Kosovo' prethodilo duboko i odgovorno razmisljanje'. 'Knjiga predstavlja deo moje istine, koji ce, nadam se, postati deo opste istine i tako doprineti da u nasem otreznjenju dodjemo do zajednickih ocena', rekao je Vuksic.
Dragan Vuksic rodjen je 1945. godine, gimnaziju je zavrsio u Karlovcu, a Vojnu i Generalstabnu akademiju u Beogradu. Najveci deo karijere proveo je na obavestajnim i diplomatskim duznostima. Bio je clan drzavnih delegacija na konferenciji OEBS u Becu, na mirovnim pregovorima u Zenevi, Dejtonu i Bonu. Napisao je i objavio znacajan broj strucnih vojno-politickih clanaka i rasprava. O. R.'
('Danas', 20.07.2001.)

Cena: 7,40 EUR
14,80 EUR
 
Komada:


Vezani proizvodi

OPTUŽUJEM

AGRESIJA NATO Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana u odbrani otadžbine Spasoje Smiljanić

AGRESIJA NATO Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana u odbrani otadžbine

POVLENSKE MAGLE I VIDICI 1 i 2 Dušan Mihajlović

POVLENSKE MAGLE I VIDICI 1 i 2

PARADOS Miodrag Mile Isakov

PARADOS

Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti