Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Izlog
ŠTALAG IIIB
Close

ŠTALAG IIIB

ŠTALAG IIIB
  Velika slika

Tatjana Milanović
158 strana
latinica
14,5x20,5
srpski


Roman nominovan za NIN-ovu nagradu za 2021. godinu.

Osnovna poruka ovog dela snažnim antiratnim tonovima pulsira sa svake stranice. U njoj autorka provlači nit istine da rat nikome nije potreban sem onima koji su vođeni idejom preterane nadmoći i vlasti nad slabijima i idealima slave zbog različitih suvislih i nesuvislih htenja. Nasuprot njima on melje nemoćne ljude koji u njemu ili ne žele da učestvuju ili ih usisava na svoj najstrahotniji način pa se i patriotizam lako pretvara u besmisao ratovanja.

"Ovaj ekspresionistički roman sa karakterističnim temama strahotne ratne sudbine čovečanstva nosi radnju od leskovačkog sela Jašunje, do zarobljeničkog logora Štalag IIIB kod Furstenberga, na granici Nemačke i Poljske, pa opet nazad zaokružujući celinu ne samo prostorno već i vremenski, od 1941. do 1945. godine – od Aprilskog rata pa sve do samog oslobođenja i kapitulacije Trećeg rajha. U njemu su pored Boška Stankovića ispričane životne priče i drugih zarobljenika, različitih po obrazovanju, životnim navikama, običajima pa čak i nacijama, ali kojima je zajedničko to što ih je sticaj istorijskih i sudbinskih okolnosti iz raznih krajeva doveo pred zajedničku tačku – lišenje slobode i turobne godine u logoru Štalag zajedno sa neizvesnom sudbinom oprljenom životarenjem i zlopaćenjem pod čizmom surovih Nemaca"…

Međutim, iako roman "Štalag IIIB" nosi motive patnje, neizvesnosti i stalno sugerisane senke smrti, koja poput Damoklovog mača stoji nad glavama likova, on je ipak priča o životu, hrabrosti i snazi koji bivaju nagrađeni rađanjem novih naraštaja, nastavljajući pouzdanje u mir i pobedu razuma nad nečastivim silama svih onih koji bi da porobe i unište svet.


Cena: 10,00 EUR
 
Komada:


Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti