Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Izlog
OD MLINARA DO BARDA - Budo Simonović
Close

OD MLINARA DO BARDA - Budo Simonović

OD MLINARA DO BARDA - Budo Simonović
  Velika slika

Budo Simonović
417 strana
ćirilica
13.5 x 20.5
srpski
tvrde korice

Knjiga posvećena pesniku - guslaru Hadži Radovanu Bećiroviću Trebiješkom. Pesniku nesumljivog dara, kome su gusle i to može se reći bez imalo preterivanja, bile život. Posle Filipa Višnjića, veliki pečat ovog drevnog instrumenta, ostavio je Hadži Radovan Bećirović - Trebješki, koji je važio za jednog od  najznačajnijih pisaca epske narodne poezije, svog vremena.

Hadži Radovan Bećirović Trebješki (1889-1986), poslednji epski bard srpskoga naroda, delovao je u srpskoj književnosti kao pesnik više od šest decenija. Za to čitavo vreme on je bio, i do danas ostao najveći pesnik novije epske narodne poezije u srpskom narodu. Kao autor velikog broja deseteračkih i osmeračkih pesama, Radovan Bećirović se potvrdio snagom istrajnog, darovitog i nadasve omiljenog stvaraoca. Njegove pesme su i danas rado čitane i slušane.

Umetnost je starija od pismenosti. Pesme su počele da se zapisuju tek kada su se toliko namnožile da više nisu mogle da se pamte. I Radovan Bećirović je dugo odolevao knjizi. Za njegove stihove nije bilo drugih korica sem usana guslara i ušiju njihovih slušalaca.

Među njegovim najpevanijim pesmama, kao što su "Žena je život", "Dolazak kralja Aleksandra u Crnu Goru", "Pogibija kralja Aleksandra", "Zirka Kajović", "Krivošijska buna", "Akademija gusla", "Spomenik na rijeci Tari" itd., popularnost guslama je posebno vratila pesma "Mojkovačka bitka". Ova pesma ima preko1000 stihova, i u njoj se daje poseban akcenat na ovu slavnu bitku, koja se odigrala 06. i 07. januara 1916. godine u okolini Mojkovca.

Hadži Radovan Bećirović Trebješki je dosta putovao, obišao je skoro čitavu Evropu, stigao i do Nijagarinih vodopada,  išao na većinu svetih mesta, počevši od Jerusalima, pa sve do Hilandara, čime se posebno ponosio. Naročito se ponosio Ordenom Svetog Save, koji mu je poslala kraljica Marija, pošto je prepevao pogibiju kralja Aleksandra Karađorđevića, ubijenog u Marseju 1934.godine.


Cena: 14,90 EUR
 
Komada:


Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti