Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Izlog
SA PAŠNJAKA DO NAUČENJAKA - Autobiografija Mihajla I. Pupina
Close

SA PAŠNJAKA DO NAUČENJAKA - Autobiografija Mihajla I. Pupina

SA PAŠNJAKA DO NAUČENJAKA - Autobiografija Mihajla I. Pupina
  Velika slika

Knjiga nagrađena prestižnom Pulicerovom nagradom
330 strana
ćirilica
13.5 x 21 cm
Mihajlo I. Pupin
tvrde korice, srpski

Autobiografija jednog od najvećih svetskih naučnika našeg doba, nagrađena prestižnom Pulicerovovom nagradom. Knjiga koja se u SAD izučava kao obavezna lektira. Istinita priča o srpskom pastiru iz malog sela Idvor koji je postao jedan od preteča ere telekomunikacija.

Prvi put na engleskom jeziku knjiga je objavljena 1923. godine u Njujorku, a godinu dana kasnije, 1924. godine knjiga je nagrađena Pulicerovom nagradom.

"Ko vidi taj i veruje; neka govori onaj koji ima šta da kaže." Mihajlo Pupin

Mihajlo Pupin je bio široko obrazovana, dinamična i svestrana ličnost. Smiren, produktivan, uticajan, uspešan i human čovek ostao je duboko vezan za Srbiju i svoje korene. Takođe, bio je veoma odan svojoj novoj domovini Americi. Kao naučnik, dostigao je nebeske visine i sam vrh, zbog svojih teoretskih i praktičnih rezultata koji su ugrađeni u razvoj i napredak svetske civilizacije. Ni ohol ni gord u svom radu i životu, ostao je uvek skroman i human čovek. Voleo je i poštovao sve narode sveta, posebno južne Slovene, dok se stalno osećao Srbinom, pa su ga prijatelji zvali "Mihajlo Srbine". Srpstva se ni kada nije odrekao ni po cenu da postane Amerikanac. U stvaranju Jugoslavije, u Parizu 1919. posebno se angažovao oko granica gde se ravnopravno borio za sve narode Jugoslavije. Zahvaljujući svom ugledu u SAD-u mogao je i mnogo je pomagao jugoslovenske doseljenike. U Njujorku je, između ostalog, osnovao bolnicu za južne Slovene koji su se besplatno lečili, a preko 8.000 Hrvata spasao iz logora za ilegalne imigrante u Kanadi. Uzdigao je, upravo zbog toga, ugled srpske nacije u svetu i bio najbolji Ambasador svih naših stradanja, patnji i vrlina. Kao takav, bio je najveći srpski lobista svih vremena u SAD-u. 

Pupin je harizmatična ličnost, koja inspiriše izuzetnom životnom snagom, zdravim razumom, humanizmom i ljubavlju prema čoveku. Taj veliki humanista opčinjavao je sagovornike i sve one koji proučavaju njegov život i delo.

Posvetio se nauci, pronalazaštvu i srpstvu. Povezivao je nauku i hrišćanstvo i tu je često pominjao Ruđera Boškovića, a posebno Isaka Njutna, najvećeg svetskog naučnika, koji je celog života pored nauke izučavao i Bibliju. Pupin kaže: "Nauka me je učinila boljim hrišćaninom a samim tim i čovekom". 

 


Cena: 15,90 EUR
 
Komada:


Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti