Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Izlog
Okcidentalno-evropska kulturološka tradicija, veliki genocidi u Evropi sredinom i balkanski ratovi krajem 20. veka (Kontinuitet istorije u prizmi teorije definicionizma)
Close

Okcidentalno-evropska kulturološka tradicija, veliki genocidi u Evropi sredinom i balkanski ratovi krajem 20. veka (Kontinuitet istorije u prizmi teorije definicionizma)

Okcidentalno-evropska kulturološka tradicija, veliki genocidi u Evropi sredinom i balkanski ratovi krajem 20. veka
  Velika slika

Vladimir Umeljić
702 strana
ćirilica
17 x 24 cm
srpski
tvrde korice

Duže od dve decenije svedoci smo jednostranog i lažnog prikazivanja dešavanja iz devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, koje je prevashodno usmereno protiv srpskog naroda. I dalje su svi napori tkzv. zapadne hemisfere posredno ili neposredno usredsređeni na to da se srpski narod u celini prikaže i kolektivno optuži kao glavni i dežurni vinovnik svih ratnih sukoba i nesreća na tlu bivše Jugoslavije.

Vladimir Umeljić u svom kapitalnom delu "Okcidentalno-evropska kulturološka tradicija, veliki genocidi u Evropi sredinom i balkanski ratovi krajem 20. veka" opisuje uzroke Srbocida u hrvatskoj državi 1941-1945, i što ima još veću težinu, i većim delom analizira poslednje balkanske ratove pri razaranju druge Jugoslavije na kraju 20. veka kao kontinuitet politike Zapada prema Srbima u čitavom stoleću, služeći se pri tom pretežno zapadnim izvorima. Tu je obrađen i obiman materijal o dehumanizaciji Srba na kraju 20. veka, Haški tribunal i Sreberenica.

Prvi deo ove studije bavi se odnosom okcidentalno-evropske kulturološke tradicije prema svim velikim genocidima u evropskom 20. veku, sa težištem na srbocidu hrvatske države 1941–1945. i želi da se prevashodno približi odgovoru na pitanje – zašto počinitelji svih velikih genocida u evropskom 20. veku primarno pripadaju geopolitičkoj celini i, pre svega, kulturološkoj tradiciji Zapadne i Srednje Evrope, dok žrtve svih velikih genocida u evropskom 20. veku primarno ne pripadaju geopolitičkoj celini i, pre svega, kulturološkoj tradiciji Zapadne i Srednje Evrope? 

Drugi deo tematizuje odnos iste tradicije prema ratovima u evropskom 20. veku, sa težištem na poslednjim balkanskim ratovima pri nasilnom raspadu druge Jugoslavije. Neminovno je, dakle, da ona odgovarajuće tretira i "Srpsku hroniku na svetskim verigama", kako je to nazvao veliki pravoslavni filozof Predrag R. Dragić Kijuk u  svom kapitalnom izdavačkom delu "Catena Mundi". 

Dr Vladimir Umeljić rođen je 1951. godine u Beogradu. Stomatologiju, istoriju i teologiju studirao je u Beogradu i Frankfurtu na Majni. Bavi se istraživanjima istorije, socijalne psihologije, politikologije, teologije i filozofije jezika. Objavljuje na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku. Tvorac je jezičko-filozofske teorije definicionizma, koja ukazuje na uzurpaciju vlasti nad definicijama (stvarnosti) kao ključnu metodu za osvajanje i zadržavanje vlasti u društvu. Noam Čomski, jedan od najvećih živih korifeja filozofije jezika, komentarisao je da on sam „nikad nije došao na tako interesantne ideje“ i da će gledati " da u budućnosti radi i na taj način".


Cena: 24,90 EUR
 
Komada:


Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti