Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Izlog
PANTOKRATORA RUKA - Dobrivoje J. Bošković
Close

PANTOKRATORA RUKA - Dobrivoje J. Bošković

PANTOKRATORA RUKA - Dobrivoje J. Bošković
  Velika slika

Dobrivoje J. Bošković
419 strana
latinica
14.5 x 20.5 cm
srpski


Roman "Pantokratora ruka" je svedočanstvo o predratnom i posleratnom vremenu, ali i porodična drama i priča o nepravdi, tom večitom i neizbežnom pratiocu obdarenih, čestitih i pravdoljubivih, sa kojima se susrećemo celoga života. Naravno, ne samo svuda prisutna nepravda, već i sudbina, ali ne ona na koju se može uticati, utoliko pre što se nerazumno i nejako dete njoj ionako ne može suprostaviti.

Savestan, razborit i marljiv, ali rođen po nesrećnom zvezdom, jedan od sinova Julijane S., glavni junak romana Jordan je od kako je ugledao svet izložen neobjašnjivoj i iracionalnoj mržnji svoje majke. Sa njegovim odrastanjem ta patološka netrpeljivost dobija na intenzitetu. Nipodoštavanje, zlostavljanje i kletva najgore vrste postaju sastavni deo njegovog gorčinom ispunjenog života. Bol je utoliko veći, što on voli svoju nemilosrdnu i rogobatnu majku. 

Željan njene ljubavi, trudi se da joj na svaki način ugodi. Uprkos njegovom nastojanju da zadobije njenu ljubav, ona mu želi smrt i to mu u oči kaže. Ogorčen i pritešnjen sa svih strana odlazi u tuđinu.

U novoj sredini život postaje lagodniji. Uz pomoć prijatelja ostvaruje se i san iz detinjstva: postaje doktor nauka i ugledna ličnost. A onda dolazi Drugi svetki rat i sa njim nove i još veće nevolje.

Ustaše nemaju milosti. Već prvog dana prave pokolj nad Jevrejima Slavonskog Broda i lišavaju slobode na desetine Srba. Bilo je pitanje dana kada će na njega i njegovu porodicu doći red. Nemajući drugog izbora, pod okriljem noći napušta grad i beži preko severne Bosne. Pred njim je odiseja puna opasnosti i prizora koje pre toga nije mogao ni zamisliti.. A onda Srbija i  Beograd. Spas u okupiranoj zemlji. Spas i mesto pod suncem nalazi u glavnom gradu. Ali ga uskoro sustižu nove nevolje: oslobodioci grada ga odvode na sremski front, gde postaje svedok masovne pogibije srpske mladeži. 

Knjiga koja se čita kao u groznici. Priča koju može samo život napisati. 

(Branimir Šćepanović)


Cena: 20,00 EUR
 
Komada:


Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti