Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Izlog
Crni Đorđe jurodiv iz Topole - Dobrivoje J. Bošković
Close

Crni Đorđe jurodiv iz Topole - Dobrivoje J. Bošković

Crni Đorđe jurodiv iz Topole - Dobrivoje J. Bošković
  Velika slika

Dobrivoje J. Bošković
181 strana
latinica
14.5 x 20.5 cm
srpski


Drama "Crni Đorđe jurodiv iz Topole", smatra Laza Lazić, drama je o čoveku koji je bio izabran, podržan, koji je bio iznad svoje sredine. Dobrivoje J. Bošković tvrdi Lazić, napisao je najbolji dramski tekst o Karađorđu, vođi prvog srpskog ustanka, od svih koji su u našoj literaturi do sada postojali.

Autor se pokazao kao izvanredan dramatičar, pogotovu na nacionalnim temama iz naše srednjovekovne istorije. Dela Boškovića (Rastko, Srpski kraljevi Stefan Dragutin i Stefan Uroš Drugi Milutin, Car Dušan Silni te Car Lazar) predstavljaju riznicu kako rodoljubive, tako i vaspitne i umetničke kreacije jednog specifičnog i originalnog stvaralačkog pogleda u našu srpsku prošlost.

Ali u ovom slučaju drame koja je pred nama i koja ima za glavnu ličnost jedan od najistaknutijih likova našeg naroda Karađorđa Petrovića, Dobrivoje J. Bošković je postigao vrhunac u svom književnom radu posvećenom našim velikanima. Bošković je uspeo da nam prikaže lik Đorđa Petrovića tako snažno, ljudski, s razumevanjem i iz najintimnijih uglova ličnosti gledano, da se sva uloga vođe Prvog srpskog ustanka, uzigla iz dvanaestak scena ove drame, kao prejasan teatarski lik koji je dostojno, i tačno, predstavio ličnost narodnog vođe kao ličnost živog čoveka, prepunog kontraverzi i složenog karaktera. Učesnici i saborci Vođe prepuštaju se međusobnoj zavisti, omrazi, neverstvu pa i izdaji, u poslovičnoj srpskoj neslozi. Delo Crni Đorđe predstavlja književni komad, koji nam najzad pokazuje veličinu jednog od najvećih likova nacije. Karađorđe je kao čovek, doduše, kranje komplikovan i u dilemama, (opterećen i ličnim brigama i vezama), odlučan u akciji, ali smotren u problemima, no s osnovnom idejom koje se nije odrekao nikad, nikad zadrhtao u odanosti njoj, žrtvujući sam sebe. 

(Laza Lazić)

 


Cena: 10,00 EUR
 
Komada:


Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti