Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Izlog
OD CIGANSKE MALE DO EVROPSKIH METROPOLA - Radoslav Rade Jovanović
Close

OD CIGANSKE MALE DO EVROPSKIH METROPOLA - Radoslav Rade Jovanović

OD CIGANSKE MALE DO EVROPSKIH METROPOLA - Radoslav Rade Jovanović
  Velika slika

Radoslav Rade Jovanović
300 strana
latinica
16 x 23 cm
srpski


Potpuno nešto novo u Knjižari VESTI!!!

Autentično svedočanstvo o životu Roma. Knjiga je pisana u autobiografskoj formi  uz obilje detalja vezanih za kulturu i romske običaje. 

Ova knjiga sigurno će doprineti boljem razumevanju problema s kojima se susreću pripadnici romske populacije, te borbi protiv predrasuda i stereotipa koji neretko opterećuju odnose u društvu.

"Po meni, svi smo mi isti, svi ljudi na ovoj lepoj Zemlji su iste duše Božije. Neki su crni, neki su beli a neki žuti, jer je dragi Bog tako hteo da nas stvori nalik na šarenu baštu, koja je sve lepša, mirisnija i pitomija što je šarenija." (autor)

Jovanović u svojoj knjizi opisuje svoj nomadski život i kaže:

"Ko se nije u svom životu selio ne može ni da nasluti šta znači ostaviti rodnu kuću, rodno selo ili grad i krenuti “trbuhom za hlebom” u stalnoj potrazi za boljim životom, potrazi koja traje, ja bih rekao od samog nastanka sveta. Ja sam se puno puta selio i u svakom slučaju nikada to nije bilo ni lako ni jednostavno. Istina je živa da ponekad nije lako ni odoleti zovu nomadskog života, zovu koji  živi duboko u nama u našim venama i našem srcu, odoleti da ne budeš onakav kakvim te je stvorio naš Romski Bog. Doduše, u ovo naše najnovije vreme kao da je čitav svet na neki način postao romski svet  - svi su odjednom zavoleli da putuju i da se sele. Neki putuju u potrazi za bolje plaćenim  poslovima, neki zato što se već bave poslovima  koji zahtevaju stalna putovanja , a ogromna većina putuje turistički, zbog odmora i da vidi i upozna nove predele, topla mora, ili planinske zimske  centre.

Mi Romi oduvek volimo da se selimo, da se krećemo, to nam je u krvi. Isto kao što nam je u krvi da strasno volimo život, da volimo ljude sa sve četiri strane sveta, da silno volimo pesmu i  igru, da u toj pesmi vrlo često i preteramo, jer pevamo i igramo i duhom i telom.

 Ne može drugačije, ne može samo telom, ili samo dušom ni da se igra ni da se peva, a ni da se živi - mora i jednim i drugim -  dušom i telom."

Autor, ukazuje na to da na svakome od nas stoji odgovornost da svojim ličnim primerom današnje i buduće generacije učimo nesebičnosti, odgovornosti, objektivnosti, otvorenosti, poštenju i da se sami zalažu za sebe (svojim radom).  Želja autora je bila da na neki način pre svega generacijama koje će doći posle nas ostavi zapis o svom životu i vremenu u kome je živeo, sa nadom da će iz te njegove priče moći ponešto da saznaju, ali i da izvuku neku pouku.

Autor se iskreno zalaže za integraciju Roma u savremeno evropsko društvo i očuvanju kulture, jezika i običaja Roma.  


Cena: 13,90 EUR
 
Komada:


Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti