Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Izlog
EDICIJA "NEMANJIĆKI MANASTIRI" - MANASTIR SOPOĆANI
Close

EDICIJA "NEMANJIĆKI MANASTIRI" - MANASTIR SOPOĆANI

EDICIJA "NEMANJIĆKI MANASTIRI" - MANASTIR SOPOĆANI
  Velika slika

Svetigora
64 strana
ćirilica
22.5 x 27.5 cm
srpski
tvrde korice

Deo edicije Srpska kulturna i duhovna baština - kolo Nemanjićki manastiri

Ekskluzivna, kolorna monografija manastira Sopoćani.

Manastir Sopoćane, dom Svete Trojice, podigao je kralj Stefan Uroš I (1243-1277). Freske manastira Sopoćane, koje su prvobitno zahvatale 760 kvm površine, a od kojih se sačuvala polovina, su pravo remek delo umetnosti, koje je Sopoćanima donelo svetsku slavu. Zbog izuzetne vrednosti UNESCO je ovaj manastir uvrstio na listu svetske kulturne baštine 1979. godine.

Na ovom mestu, izvorištu srpske srednjevekovne države Nemanjića, treći sin kralja Stefana Prvovenčanog je iza sebe ostavio zadućbinu koja svojom veličinom i lepotom nadmašuje sve dotadašnje srpske crkve.

"Uspenje Presvete Bogorodice" freska, na zapadnom zidu naosa crkve Svete Trojice u manastiru Sopoćanima, koja je nastala između 1271. i 1274. godine, na svetskoj izložbi u Parizu 1961. godine proglašena je za najlepšu fresku čitavog srednjeg veka. 

Naziv manastira vodi poreklo od slovenske reči sopot što znači izvor.

"Prvo kolo edicije "Nemanjićki manastiri" od 10 knjiga obuhvata najstarije i danas uglavnom najugroženije bisere srpske kulturne i crkvene baštine na Kosmetu i u Raškoj oblasti. Tu su Dečani,Gračanica, Banjska, Sveti Arhangeli kod Prizrena, Morača, Studenica, Hilandar, Žiča, Mileševa i Sopoćani."


Cena: 7,00 EUR
 
Komada:


Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti