Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Izlog
EDICIJA "NEMANJIĆKI MANASTIRI" - MANASTIR STUDENICA
Close

EDICIJA "NEMANJIĆKI MANASTIRI" - MANASTIR STUDENICA

EDICIJA "NEMANJIĆKI MANASTIRI" - MANASTIR STUDENICA
  Velika slika

Svetigora
64 strana
ćirilica
22.5 x 27.5 cm
srpski
tvrde korice

Deo edicije Srpska kulturna i duhovna baština - kolo Nemanjićki manastiri

Ekskluzivna, kolorna monografija manastira Studenica - majka crkva svih srpskih crkava.

Manastir Studenica, najznačajniji i najveličanstveniji manastirski kompleks srednjovekovne Srbije nalazi se oko 200 km južno od Beograda, 39 km južno od Kraljeva, u dolini reke Studenice.

Manastir Studenica pripada srpskim svetinjama "Doline kraljeva", nazvane po brojnim srednjovekovnim manastirima koje su ovde sagradili srpski vladari.

Bogorodičinu crkvu Studenice je sagradio veliki Župan Stefan Nemanja krajem XII veka /oko 1190. godine/, "u divljini okruženoj zverima, na mestu pogodnom za život monaške zajednice". 

Crkvu posvećenu presvetoj Bogorodici - građevinu nebeske lepote je Stefan Nemanja namenio sebi za grobnicu. Nakon smrti velikog župana u manastiru Hilandar, 1199. godine, Stefan Nemanja je ubrzo proglašen svecem i nazvan Simeon Mirotočivi, zbog čudotvornih miomirisa koji su potekli iz njegovog groba. Ovo je smatrano najvećom milosti, te Studenica postaje mesto Simeonovog postovanja.

Najmlađi sin Stefana Nemanje, Rastko - u monaštvu Sveti Sava, koji je svojom duhovnošću i mudrošcu 1219. godine uspostavio autokefalnost Srpske pravoslavne crkve i postao njen prvi poglavar - arhiepiskop, u Studenici je napisao "Studenički tipih" kao osnovu za budući ustav Pravoslavne crkve, sa pravoslavnim duhovnim kanonima primenjivim i danas, što je sveukupno doprinelo značaju i ugledu koji manastir Studenica ima. Studenica čuva svete mošti prvih srpskih vladara, među kojima su svete mošti Stefana Nemanje - monaha Simeona i pokrov na kovčegu Kralja Stefana Prvovenčanog.

Manastir Studenica je izvor duhovnosti srpskog naroda, u kome je osnovana prva srpska bolnica.

Manastir Studenica je izvanredan primer srednjovekovnog manastira Srpske Pravoslavne Crkve i  značajan član srpske istorije.

"Prvo kolo edicije "Nemanjićki manastiri" od 10 knjiga obuhvata najstarije i danas uglavnom najugroženije bisere srpske kulturne i crkvene baštine na Kosmetu i u Raškoj oblasti. Tu su Dečani,Gračanica, Banjska, Sveti Arhangeli kod Prizrena, Morača, Studenica, Hilandar, Žiča, Mileševa i Sopoćani."

Cena: 7,00 EUR
 
Komada:


Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti