Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Izlog
Kralj Milan i lejdi Čerčil - Dragoslava Koprivica
Close

Kralj Milan i lejdi Čerčil - Dragoslava Koprivica

Kralj Milan i lejdi Čerčil - Dragoslava Koprivica
  Velika slika

Dragoslava Koprivica
295 strana
ćirilica
13.5 x 19 cm
srpski


Vinston Čerčil (1874-1965) državnik i političar Velike Britanije vanbračni je sin  srpskog kralja Milana Obrenovića (1854-1901) tvrdi autorka knjige "Kralj Milan i lejdi Čerčil" Dragoslava Koprivica.

Engleski istoričari navode kralja Milana Obrenovića kao jednog od ljubavnika Amerikanke Dženi Džerom, koja je udajom za Randolfa Čerčila, desetog vojvodu od Marlbora, 1874. godine stekla titulu engleske lejdi.

Autorka je koristeći istoriografske priče o kojima su mnogi podaci pronalaženi u arhivama evropskih zemalja i memoarima Dženi Džerom, poznatoj kao lejdi Čerčil, "o neprevaziđenoj ljubavi s kraljem Milanom Obernovićem", čije je pisane uspomene kasnije navodno izbrisao njen sin Vinston. 

Da li je najpoznatiji britanski državnik (sin prvenac lejdi Randolf Čerčil), koji je svoju zemlju u drugom svetskom ratu doveo do pobede bio vanbračni sin srpskog kralja?

Jedan detalj na kraju Drugog svetskog rata, koji je posebno obrađen, baca svetlo na ponašanje Čerčila na Jalti februara 1945. godine kada se pravila "ahitektura" posleratne Evrope. Koprivica piše da trojica ključnih državnika Čerčil, Ruzvelt i Staljin raspravljaju o sudbini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Tada je Čerčil, kako se autor poziva na Staljinove zapise, bio najglasniji da se u Jugoslaviji ukine monarhija, da se uspostavi komunistički režim a kraljevo zlato prebaci na Titovo ime, što je zbunjivalo ovu dvojicu.  

Zbog toga je Staljin navodno zapitao Čerčila da li ima neke lične razloge za ukidanje monarhije i rekao mu: "Da ti neki srpski kralj lično na žulj nije stao?"

Reč je o istorijskom, a ujedno i ljubavnom romanu, koji sadrži istorijske činjenice o intimnoj vezi kralja Milana Obrenovića i Dženi Džerom - Lejdi Čerčil, majke britanskog premijera Vinstona Čerčila.


Cena: 14,90 EUR
 
Komada:


Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti