Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Izlog
IZ KOLIJEVKE U JASENOVAC/From cradle to Jasenovac
Close

IZ KOLIJEVKE U JASENOVAC/From cradle to Jasenovac

IZ KOLIJEVKE U JASENOVAC/From cradle to Jasenovac
  Velika slika

priredio Milan Dašić, urednik Radovan Jović, izdavač "Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih civila i udruženje "Jasenovac - Donja Gradina" Banjaluka"
449 strana
latinica
veliki format
srpski i engleski
tvrde korice

Čitulja za 19.429 dece Srba, Jevreja i Roma (starosti od kolijevke do 14 godina) koja su stradala u Jasenovcu.  

Jasenovačko stratište, to nepresušno jezero bola,  progutalo je primjenom najbrutalnijih metoda i masovnih ubistva u sistemu ustaskih logora smrti na stotine hiljada ljudi, žena i dece. 

Prema podacima Komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, od avgusta 1941 do aprila 1945, ustaše su na ovom stratištu ubile 500.000 — 600.000 Srba, Jevreja, Roma, Muslimana, Hrvata, Slovenaca, Crnogoraca i drugih pripadnika naših naroda i narodnosti, a među njima je bilo 19.429 djevojčica i dečaka od kolijevke do 14 godina starosti.

Ne smije se zaboraviti ni nepobitna cinjenica da je Nezavisna Drzava Hrvatska, koja je proglasena samo cetiri dana nakon sto su 6. aprila 1941. godine okupacione trupe nacisticke Njemacke, skoro bez otpora, umarsirale u Kraljevinu Jugoslaviju, jedina u istoriji ljudskog roda koja je drzala posebne logore za decu a u kojima su radile casne sestre kongregacije „Sv. Vinko Paulski“. Barta Pulherija, šezdesetogodišnja časna sestra, ozloglašena po svojim postupcima prema djeci, bila je upravnica logora. Kao svastika Mile Budaka, ustaškog ministra i ratnog zločinca, uspjela je pri kraju rata da pobjegne iz zemlje. 

Preko časnih sestara „milosrdnica“ ustaše su, sistematski i na surov način, sprovodile plan "prevaspitanja" partizanske djece u ustašku mladež i svoje "janjičare".

Prvi deo knjige je na engleskom i na srpskom jeziku. Tu su tekstovi o stradanju i  mučenju dece, u kojima su sabrane tužne ali i srećne priče jer sun eke majke na kraju, ipak, došle do svoje dece. Knjiga sadrži tablelarni prikaz koliko dece je stradalo po opštinama, odnosno odvedeno u jasenovački logor.

U drugom delu nalazi se spisak 19.430 dečaka I devojčica koji su pogubljeni u logoru, kao i poezija o stradanju u logoru Jasenovac autora Đorđa Radišića, Jovana Dučića,  Bore Kapetanovića, Rajka Petrova Noge, Skendera Kulenovića I Dragana Kolundžije.

Knjiga "Iz kolijevke u Jasenovac" jedna je od onih koje čuvaju od zaborava više stotina hiljada nevino stradalih u ustaškom logoru u NDH-a, a posebno sećanje na 20.000 najnevinijih – dece koja nisu bila ni zakoračila u život. 


Cena: 29,95 EUR
39,90 EUR
 
Komada:


Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti