Kniara Vesti
      
     
PRETRAGA      
Vaša korpa : 0 komada
Izlog
ATENTAT 1934 - Milan Bogojević
Close

ATENTAT 1934 - Milan Bogojević

ATENTAT 1934 - Milan Bogojević
  Velika slika

Milan Bogojević
155 strana
ćirilica
14 x 20,5 cm
srpski


Knjiga "Atentat 1934" autora Milana Bogojevića otkriva detalje i istinu o ubistvu kralja Aleksandra Karađorđevića u Marselju.

Aleksandar Karađorđević, iako formalno vladar Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije, i u svom vremenu se prepoznavao uglavnom kao "srpski“ kralj. Njegova vladavina bila je sa usponima i padovima, vezanim i za sam narod iz koga je potekla njegova loza. Mnoga dela su mu slavljena, a mnoga kuđena, u zavisnosti od potonje epohe i političkog stava kritičara. 

Međutim, Aleksandrov odlazak sa istorijske scene 1934. godine označio je defintivno promenu političkih okolonosti u Kraljevini, koju je ostavio svom bratu od strica na upravljanje do punoletstva mladog prestolonaslednika Petra. 

"Aleksandrov odlazak uticaće na sudbinu njegovog kraljevstva, a još više na sudbinu njegovog naroda. Atentat na moćnog vladara u deceniji kada je upravo takav kralj i čovek takvih osobina trebalo da vodi Jugoslaviju imao je tragične poseldice koje se osećaju do današnjih dana", smatra autor predgovora.

Mnoge dileme iz Aleksandrove vladavine su i danas otvorene i tema sporenja naknadnih tumačenja i istoričara i publicista.

Međutim, atentat izvršen na njega u Marselju, 9. oktobra 1934. godine relativno je ispitan događaj, zahvaljujući i angažovanju istražnih organa tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Poseban kvalitet knjige je da se autor nije upustio u rizične rukavce opisivanja široke biografije kralja Aleksandra, već čitaocu daje dovoljnu sliku o junaku ove knjige, vodeći ga upravo prema onom što je njena srž: problemu obezbeđenja kralja, i propustima koji su pomogli uspehu atentata.


Cena: 15,90 EUR
 
Komada:


Knjižara Vesti
Knjižara Vesti - Online
Knjižara Vesti